Billund Biorefinery logo
Powered by Krüger Powered by Billund Vand
Festlig Exelys-indvielse og temadag

Nyhed // tirsdag, 30 august 2016

Festlig Exelys-indvielse og temadag

Verdenspremieren på Exelys blev fulgt af en vellykket temadag - se reportage og præsentationer fra dagen

Billund BioRefinerys 'grønne hjerte' blev slået godt i gang, da Exelys-teknologien fejrede verdenspremiere med en festlig indvielse.

"Jeg håber, det grønne hjerte vil banke godt og sundt i mange år," sagde naturordfører og medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, MF Anni Matthiesen (V) blandt andet i sin tale.

Som et symbol på de nye muligheder for – både miljø- og markedsmæssigt – ringede hun den officielle start i gang med en stor klokke, som var det på aktiebørsen i New York.

Efter indvielsen og rundvisning på anlægget var der fælles oplæg i Billund BioRefinerys showroom, hvor omkring 90 gæster fra forsyningssektor og industri havde sat hinanden stævne til en temadag med en række interessante indlæg.

Adm. direktør Ole P. Johnsen fra Billund Vand bød velkommen med et oplæg om Fremtidens forsyning.

Han gennemgik de mange politiske krav, der stilles til moderne forsyningsvirksomhed og stillede spørgsmålet direkte til kolleger i salen fra bl.a. Aarhus og Herning:
"Hvad siger I, når I bliver spurgt, om I kan opfylde fremtidens krav?"

Svaret faldt prompte fra begge kolleger:
"Vi siger, at det kan vi da fint klare!"

"Det er også dét, jeg hører blandt alle kolleger i branchen – vi kan og vi vil," fortsatte Ole Johnsen.
"Men en naturlig konsekvens af de mange krav er også, at vi udvikler os til multiforsyninger. Vi skal lave vores lokale udgaver af Fremtidens Renseanlæg for at bidrage til at sælge dansk teknologi. Og når vi f.eks. har haft gæster helt fra Australien, og de nu inviterer os den anden vej for at hjælpe dem, så er vi på rette vej."

Han blev fulgt af indlæg om SMART Energi fra Helle Juhler-Verdoner fra Branchefællesskab for Intelligent Energi, og derefter gennemgik Leif Knudsen fra SEGES ved Aarhus Universitet perspektiverne for organisk gødning.

(præsentationer kan hentes under hvert punkt)

Efter frokost fortsatte temadagen i to spor med i alt otte faglige indlæg:
(præsentationer kan hentes under hvert punkt)

Spor 1:

Spor 2:

Der blev efterfølgende samlet op i plenum, hvor en af flere interessante vinkler var, at med den biologiske fosforfjernelse får den organiske gødning mere værdi for landmanden end med kemisk fosforfjernelse. Det kan lade sig gøre at rense spildevandet for fosfor  tilfredsstillende med biologiske rensemetoder. 
Billig DNA Sekventering og afkodning af bakteriernes velbefindende gennem DNA teknologi er fremtidens basis for en mere effektiv styring af spildevandsrensning ifølge professor Per Halkjær Nielsen.

Et andet fokuspunkt var flere input om symbiose mellem de forskellige aktører og med industrien. Og ikke mindst at have modet til at tænke nye veje og turde gå foran.

Salen blev spurgt om et bud på potentialer og sammenhæng i mere samarbejde, og der kom flere gode bud:
"For os er det ikke kun et spørgsmål om selv at få noget ud af det, men også gå i samarbejde med virksomheder om f. eks. tiltrækning af arbejdskraft og udvikling af lokalområdet. Og f.eks. krav fra store virksomheder om miljødokumentation udvikler jo også os som selskab," påpegede projektleder Preben Thisgaard, Kalundborg Forsyning.
"Det er underligt, at vi ikke er blevet kopieret mere, for det er jo ikke specielt kvikt, det vi gør i Kalundborg," lød det med et glimt i øjet.

"En af grundene er nok – flabet sagt – at vi som forsyningsvirksomheder skal være mere modige til at gå ind i sådan et samarbejde. Altid risiko ved erhvervsvirksomheder men vi gør jo det i Kalundborg, at vi er med til at sikre branchens fremtid. Forsyningsvirksomheder kan spille en afgørende rolle for, at virksomheder kan få gang i noget cirkulær økonomi. Så mit bud er, at det ikke kun er et spørgsmål om traditionel symbiose, men f.eks. som katalysator og facilitator ved ikke at være så 'dansk' tilbageholdende. Når det kan lade sig gøre i Kalundborg, kan det også lade sig gøre andre steder," lød det med eftertryk fra Preben Thisgaard.

Samme holdning lød fra projektleder Erik Wormslev fra Niras, der opfordrer forsyningsvirksomhederne til selv at være mere aktive overfor industrien.
"Mange virksomheder tænker ikke over at indgå i den slags samarbejder. Og mange er tidligere løbet skræmt bort efter nogle store regninger ovenpå selskabsgørelsen i sin tid," nævnte Erik Wormslev.

Han nævnte også et par meget konkrete eksempler på potentialet i tættere dialog med erhvervslivet:
"En virksomhed betalte f.eks. 500.000 i afledning, men værdien af deres 'bioguf' var 1,5 mio. kr. Et andet sted havde en virksomhed bygget et renseanlæg lige ved siden af et renseanlæg! Men hvis man nedbrød barrieren – også bogstaveligt – ville der her være 4 mio. kr. i årlig besparelse," lød et par eksempler fra Erik Wormslev.

"Men vi skal være proaktive. Forsyningsvirksomhederne har en helt unik rolle, de har ressourcer, viden, erfaring og f.eks. 24 timers vagt, som industrien mange steder ikke har. Desuden har man mere tålmodige penge til f.eks. at acceptere længere tilbagebetalingsperioder på nye projekter. Så der er masser af potentialer i det her."

Det handler om at nedbryde barrierer - nogle gange også helt bogstaveligt.
"Hvorfor skal det hegn egentlig være der!?," som det blev nævnt.

Anni Matthiesen lovede også i et indslag om indvielsen på TV Syd samme aften, at hun ville tage budskabet med til Folketinget og arbejde for færre barrierer og mere samarbejde med forsyningsselskaberne.

Se indslaget fra TV Syd her

Ole P. Johnsen rundede dagen af med en tak til de mange aktive deltagere, der havde bidraget til en god dag.

"Jeg håber, I har fået lagt 'grundklodserne' til at få bygget noget op med lidt inspiration her fra Lego-kommunen. Og så håber jeg, at I er blevet endnu bedre til at udfordre os og det, vi gør her," lød opfordringen.

"Kan vi gøre det på en endnu smartere måde? Hvis I har nogle gode ideer, så vil vi være meget lydhøre. Vi har én ting at stræbe efter hos Billund Vand – at vi tør gå foran!"

 

Seneste nyheder

 • Fyrtårnet Billund BioRefinery viser vejen frem for miljø og eksport

  08/06 - 2017 | Topnyheder

  Fyrtårnet Billund BioRefinery viser vejen frem for miljø og eksport

  Demonstrationsprojektet Fremtidens Renseanlæg har via stærke resultater og meget stor international interesse vist værdien af dansk clean tech og potentialet for udviklingsprojekter med støtte fra MUDP-fonden

  Læs mere

Se vores præsentationsfilm:

Please accept cookies in order to see the video.

Nyhedsoversigt

 • Fyrtårnet Billund BioRefinery viser vejen frem for miljø og eksport
  Læs mere
 • Billund BioRefinery indvies 8. juni
  Læs mere
 • Succesfuld tur til IWA kongres i Brisbane
  Læs mere
 • Festlig Exelys-indvielse og temadag
  Læs mere
 • Verdenspremiere på Exelys-teknologi
  Læs mere

Please accept cookies in order to see the timeline.

Vores filosofi

"Affald og spildevand er ikke et problem - det er en ressource, der rummer store muligheder for miljøet."

Læs mere

Partnere i projektet

Et tæt samarbejde mellem
miljøkoncernen Krüger, Billund Kommune
og forsyningsvirksomheden Billund Vand

Læs mere

Interesse fra hele verden

Miljøvirksomheder, politikere og fagfolk fra hele verden besøger os for at studere dansk miljøteknologi.

Læs mere